lauantai 3. joulukuuta 2011

3 vinkkiä Intiaan matkustaville naisille

Naisia salwar kameez-asuissa (Kuva:Bernard Gagnon)
Intia voi olla haastava matkakohde meille vaaleille suomalaisnaisille. Jos olet matkustamassa Intiaan yksin, tässä kolme yksinkertaista vinkkiä turvalliselle matkalle.


Käytä  pre-paid –takseja

Useimmilla Intian lentokentillä ja rautatieasemilla on prepaid –taksikoju ja usein myös rikshakoju. Kojulle maksetaan pieni etumaksu (yleensä noin rupian suuruinen maksu joten kanna mukana rupian kolikkoja) ja annetaan määränpään osoite. Kojulta saa kuitin, jossa lukee osoite sekä matkan hinta. Matkustaja pitää kuitin itsellään kunnes taksi tai autoriksha on vienyt hänet turvallisesti perille, ja maksaa vasta määränpäässä kuittiin painetun hinnan.

Eivät prepaid-kojut koskaan 100% turvallisia ole, mutta ne ovat yleensä turvallisempia kuin taksiin tai rikshaan hyppääminen kadunvarressa keskellä yötä. Huom: lentokentillä ja rautatieasemilla pyörii paljon kuskeja, jotka vakuuttavat olevansa "prepaid" ja kiskovat ihmisiä hihasta omiin rikshoihinsa ja takseihinsa. Oikeat prepaid-taksit saa tilattua kuitenkin vain kojuilta.

Varaa ensimmäisen yön hotellihuone etukäteen

Vaikka olisit menossa kuinka itsenäiselle matkalle, kannattaa varata hotellihuone etukäteen ainakin ensimmäiseksi yöksi. Monet lennot laskeutuvat Delhiin tai Mumbaihin keskellä yötä tai aamuvarhaisella, ja majapaikan etsiminen aikaeron ja matkaväsymyksen keskellä tuntemattomassa kaupungissa aamuyöllä on erittäin huono idea. Vaikka matkustaisit muuten pienellä budjetilla, suo itsellesi se luksus, että varaat kunnon hotellihuoneen ainakin yöksi tai pariksi netissä. Kysy, järjestääkö hotelli taksikuljetuksen lentokentältä tai varmista hotellin osoite, ajo-ohjeet ja puhelinnumero (voi olla, ettei kuski osaa osoitteeseen ja joutuu soittamaan hotellin)ja käytä prepaid-kojun takseja.

Pukeutumisvinkkejä Intiaan

Asianmukainen pukeutuminen on osa turvallista matkustamista. Suurin osa intialaisista naisista pukeutuu perinteisiin sareihin ja salwar kameez –pyjamiin, isoissa kaupungeissa naiset kulkevat myös länsimaalaisemmin t-paidoissa ja farkuissa tai pitkissä hameissa. Mumbain ja Bangaloren naiset pukeutuvat kenties kaikkein "vapaamielisimmin", Goan rannoilla voi heilua bikineissä ja Goan kaduilla pukeudutaan rennommin kuin muualla Intiassa, mutta maaseudulla sarit ja salwarit ovat valttia.

Ei Intiaan matkustaessa ole pakko pukeutua sariin eikä se ole myöskään mitenkään helppoa ensikertalaiselle (kannattaa pyytää paikallista apua sariin pukeutumiseen ja harjoitella kävelemistä peilin edessä ennen kuin lähtee julkisille paikoille). Salwar kameez on huomattavasti helpompi asukokonaisuus. Se koostuu pitkästä tunikasta, löysistä pitkistä housuista ja huivista, jonka voi kietoa kaulan ympäri, harteille tai tarpeen vaatiessa pään peitoksi. Salwar hengittää hyvin kuumassakin ilmassa ja siihen pukeutuneena voi vierailla melkein missä tahansa, myös temppeleissä.

Sarin ja salwarin lisäksi hyviä matkavaatteita ovat pitkä- tai lyhythihaiset t-paidat (kunhan niissä on hihat jotka peittävät ainakin olkapäät), farkut ja muut pitkät housut tai pitkät hameet. Turistirantojen, modernimpien suurkaupunkien ja viiden tähden hotellien ulkopuolella tärkeää on se että
  • paita peittää olkapäät
  • hame tai housut ulottuvat nilkkoihin tai ainakin pitkälle polven alapuolelle
  • vaatteet eivät ole läpinäkyviä tai liian tiukkoja.
Pukeutumisella voi vähentää seksuaalista häirintää ja vaikuttaa siihen, miten paikalliset suhtautuvat paitsi sinuun myös länsimaisiin naispuolisiin matkustajiin yleensä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti